Do našeho kraje s 820 tisíci obyvateli má v únoru a březnu přijít 50 tisíc dávek vakcíny. Očkování proti covidu je plné otazníků

Tomáš Skřipský, Alla Želinská 2021-01-22 09:32:00

REGION - S ne úplně jasnou budoucností se zrodila regionální strategie očkování proti nemoci COVID–19, kterou v pátek minulého týdne společně představily společnost Krajská zdravotní a Ústecký kraj. Ve hře totiž zbývá celá řada neznámých, z nichž nejdůležitější je odpověď na otázku: Jak rychle a jaké množství vakcíny kraj obdrží? První odhady hovoří o tom, že v únoru a březnu to bude jen několik desítek tisíc dávek na zhruba 820 tisíc obyvatel (z toho je asi 650 tisíc starších 18 let).

„Řekl bych, že veškerá organizace je na pytel a brána jen z pohledu Prahy a krajských měst. Takže: jak jsem se na očkování těšil, hážu to za hlavu. Až to bude, tak to bude. Jinak na to mám akorát vztek,“ komentoval tuto nejistotu náš čtenář Zdeněk Říha. Sám není nejmladší a neumí si představit, jak k očkování dopravuje svou 92letou maminku, která zvládne nejvýš 15 kroků o francouzských holích.

Aktuálně je v Ústeckém kraji celkem 14 očkovacích center. V okrese Chomutov jsou to Nemocnice Chomutov a Nemocnice Kadaň, která navíc disponuje mobilním vakcinačním týmem, jenž bude vyjíždět například do domovů pro seniory. V okrese Louny je to Nemocnice Žatec; dále pak ústecká Masarykova nemocnice se třemi stanicemi a mobilním vakcinačním týmem, Nemocnice Děčín, Teplice, Most, Litoměřice, Roudnice, Duchcov, Bílina, Varnsdorf, Rumburk a Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem. „Nejedná se ale o definitivní počet očkovacích center, jejich počty se budou nadále navyšovat o další poskytovatele zdravotnických služeb a také praktické lékaře, a to v závislosti na zvyšující se dostupnosti vakcín. Je to pro nás absolutní priorita,“ zdůraznil v této souvislosti hejtman Jan Schiller.

Aktuálně probíhá očkování vysoce rizikových skupin obyvatelstva, jako jsou zdravotníci, senioři ve zdravotnických zařízeních a léčebnách dlouhodobě nemocných, klienti domovů seniorů, ale také zaměstnanci těchto zařízení. „V této fázi se také počítá s proočkováním seniorů starších 80 let, kteří se zaregistrují do startujícího centrálního rezervačního systému,“ řekl v pátek minulého týdne generální ředitel Krajské zdravotní Aleš Chodacki, který je zároveň krajským koordinátorem pro očkování proti COVID–19.

V první fázi Krajská zdravotní společně s Ústeckým krajem počítá s naočkováním asi 60 tisíc občanů. „Od února by pak mělo začít očkování prioritních skupin obyvatel opět s využitím centrálního rezervačního systému. V této fázi očkování by se jednalo o přibližně 280 tisíc obyvatel kraje,“ doplňuje jeho slova Dana Vaculíková, hlavní hygienička Krajské zdravotní. Znamená to, že v první a druhé fázi vakcinace, která bude probíhat od února neznámo jak dlouho, se očkování dočká jen o něco víc, než třetina z 820 tisíc obyvatel kraje. V absolutních číslech má kraj potvrzených 20 tisíc dávek v únoru 2021 a 30 tisíc dávek v březnu 2021.

Jedná se o vakcíny od společností Pfizer/BioNTech. Tyto počty naznačují, že zmíněná třetina Severočechů by měla být naočkována někdy v létě 2021.

„Informace o očkování se mění každým dnem, snažíme se o dodávku vakcín přímo do ordinace, aby zvláště senioři nemuseli nikam jinam jezdit, o registracích do celostátního systému zatím škoda slov... Můžete to samozřejmě zkoušet, ale my o našich seniorech máme přehled,“ apeluje například ke svým pacientům praktický lékař MUDr. Petr Ráliš, který ordinuje v Podbořanech a v Lubenci. 

Napsal(a): Tomáš Skřipský, Alla Želinská

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video