Vznikne u Líšťan ,,větrný park”? Společnost představí záměr

Lucie Steklá 2023-08-30 08:31:00

Líšťany – Veřejnou prezentaci pořádá společnost Meridian Nová Energie, která chce na katastrálním území obce Líšťany stavět větrné elektrárny. Se svým záměrem chce společnost občany seznámit v polovině září v tamním kulturním domě. ,,V rámci prezentace zástupci zmíněné společnosti představí projekt na výstavbu větrných elektráren a odpoví na vaše dotazy. Veřejná prezentace má pouze informační charakter, žádné rozhodnutí nebylo učiněno,“ uvádí obec na svých webových stránkách.


Na nich jsou také umístěny materiály s dalšími informacemi týkajícími se nejčastějších dotazů, vysvětlení mýt a faktů podobně. Kdo není ,,přítelem“ internetu, může si vyzvednou informace v tištěné podobě na obecním úřadě.
Vedení úřadu si je podle vyjádření vědomo, že v minulosti již zde jednání probíhalo a stále platí, že se samozřejmě jedná o veliký zásah do krajiny. ,,Vzhledem ale k tomu, že se situace za poslední roky v několika ohledech poněkud změnila, ať už z hlediska vyššího tlaku přechodu energetiky na obnovitelné zdroje energie (naplňování unijních cílů, zlepšení kvality ovzduší atd.) či energetické krize, dospěli jsme po oslovení společností Meridian Nová Energie s.r.o. k názoru, že bychom tuto problematiku měli opět společně prodiskutovat. V obci Smolnice byl již záměr na výstavbu jedné větrné elektrárny v minulých letech odsouhlasen. Je tedy otázkou, zdali v naší krajině větrné elektrárny nevyrostou tak jako tak. Přijďte proto na veřejnou prezentaci, kde se dozvíte více informací a můžeme záležitost společně probrat,“ zve obec na jednání své občany.
Společnost Meridian již od roku 1996 využívá skupina své know-how k budování obnovitelných zdrojů energie.
Středem podnikatelských aktivit jsou oblasti fotovoltaiky a větrné energie. Instalovaný výkon větrných a fotovoltaických elektráren skupiny Meridian tvoří celkem cca 210 MW, čímž zásobují v Německu a Evropě zhruba 700 tisíc lidí zelenou elektřinou.
Díky vyrobené energii z jejich elektráren je každoročně dosaženo úspory přibližně 200.000 tun Co2. Společnost má padesát větrných turbín a více než padesát solárních elektráren ve svém vlastnictví. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video