Podezření na koronavirus na Chomutovsku

Soňa Šímová a Tomáš Skřipský 2020-02-27 11:22:00

CHOMUTOVSKO (soš, tos) — Po celém světě se šíří panika z nového typu koronaviru označovaného jako Covid–19 nebo také wuchanský koronavirus. Ten se v poslední době ve větším měřítku objevil i v Itálii. A právě odtud se měl vrátit muž, který vzápětí navštívil chomutovskou nemocnici.

„Hned poté, co přijel, vyhledal zdravotníky,“ uvedl zdroj z pacientova okolí, který si nepřál být jmenován. Z Chomutova byl muž s příznaky respiračního onemocnění převezen do krajské Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. „Pacient byl vyšetřen na infekčním oddělení a po důsledném provedení  epidemiologického šetření bylo zjištěno, že nemůže být nakažen coronavirem. Byl odeslán k domácímu ošetřování,“ uklidnila veřejnost ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Obavy mají i lidé, kteří pracují v zahraničních firmách v průmyslových zónách v okolí. V jedné z nich se rozšířila zvěst o asijském pracovníkovi, kterého měli po návratu z vlasti hospitalizovat s těžkým zápalem plic v kadaňské nemocnici. „O takovém pacientovi hlášení nemáme a docela pochybuji, že je to pravda, protože i zdravotníci trochu podlehli panice a intenzivně nás telefonicky kontaktují,“ dodala k informaci Lenka Šimůnková.

Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci Ministerstvo zdravotnictví doporučuje cestovatelům, kteří pobývali v období od poloviny ledna 2020 v regionech Emilia–Romagna, Lombardie, Piedmont a Veneto, aby v následujících 14 dnech po opuštění regionu sledovali svůj zdravotní stav se zaměřením se na příznaky počínajícího respiračního onemocnění (především horečka nad 38 st. C, dýchací obtíže). V případě výskytu uvedených příznaků respiračního onemocnění doporučuje zůstat doma, omezit kontakt s ostatními osobami a telefonicky kontaktovat svého lékaře, který bude organizovat další poskytování zdravotní péče ve spolupráci krajskou hygienickou stanicí.

Jak se chránit?

Dodržovat zásady respirační hygieny, často mýt ruce mýdlem a vodou; pokud možno, vyhýbat se kontaktu s osobou, která jeví příznaky onemocnění dýchacích cest; používat dezinfekční prostředky s plně virucidním účinkem; nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí. Jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním by měli dodržovat pravidla respirační hygieny — tj. při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou (kapénky se pak mohou přenést dál) a používat ústenku tak, aby omezili možnost přenosu nákazy na okolí.

S kým se můžete poradit?

Pokud potřebujete poradit v souvislosti s aktuálním výskytem koronaviru, ať už jste občan či zdravotník, je vám k dispozici infolinka Státního zdravotního ústavu, která má číslo: 724 810 106. Linka je v provozu denně od 9 do 21 hodin. 

Můžete cestovat do severní Itálie? 

Sledujte aktuální informace na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí: www.mzv.cz. Aktuálně Ministerstvo zahraničních věcí na základě rozhodnutí Bezpečnostní rady státu ze dne 25. února 2020 občanům ČR doporučuje necestovat do regionu Lombardie a Benátska. Vzhledem k neustálému vývoji situace doporučuje při neodkladných cestách registraci do systému DROZD na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí: https://drozd.mzv.cz/register.

Napsal(a): Soňa Šímová a Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video