Po památkách lounského architekta Františka Hiekeho 4. díl

Redakce 2019-01-18 12:24:00

Na stránkách našeho týdeníku vám v několika týdnech přiblížíme osobnost jednoho z nejvýznamnějších lounských stavitelů architekta Františka Hiekeho, od jehož narození uplynulo 120 let. Mezi jeho největší díla patří lounská nemocnice, vodárenská věž, kostel Církve československé husitské i řada rodinných domů. Postupně vám budeme jednotlivá díla představovat.

Kostel Církve československé husitské

Kostel ve funkcionalistickém stylu byl postaven v Jakoubkově ulici v Lounech. Projektoval ho architekt Otakar Polák, betonářské práce prováděla pražská firma „Hlaváček-Müller” a práce zednické lounská firma „F. Hieke”.

Jedním z důvodů, proč se stavitel tohoto projektu zúčastnil, byl fakt, že celá rodina Hiekova se od roku 1920 k této církvi hlásila. Církev Československá husitská tehdy v Lounech neměla svůj vlastní kostel. Její členové se na mše scházeli v různých prostorách na různých místech ve městě. Nejdříve směli využívat děkanský chrám, později dostali náhradní prostory v kreslírnách „Dívčích škol” (nyní Základní školy J. A. Komenského), potom v tělocvičně „Chlapeckých škol” (Poděbradova ulice) a své mše sloužili i v Kostele sv. Petra. Nakonec se tedy rozhodli postavit si svůj vlastní svatostánek.

Stavba proběhla v létech 1931-32. Církev se však potýkala s nedostatkem finančních prostředků, a proto kostel nebyl dostavěn podle původního projektu. Měla tu být ještě fara a v suterénu kostela přednáškový sál. K jejich uskutečnění však bohužel již nedošlo. V interiéru kostela se na čelní stěně nachází reliéfní obraz Ježíše od sochaře Josefa Štýbra z Mutějovic. Varhany vyrobila dílna bratří Riegerů z Krnova. Trvale vystavený dřevěný Betlém vyřezal v roce 1940 horník Emanuel Trnka z Příbrami. Ze tří původních zvonů zde po válce zbyl jen jeden „Jeroným Pražský” a v té době vzniklo i Kolumbárium pro urny.

Pan stavitel bydlel se svou rodinou v nedaleké Rašínově (nyní Štefánikově) ulici. A když v neděli chodívali na mši, dělal si legraci, že si postavil kostel, aby do něj měl z domova blízko.

Se současným životem a provozem Kostela Československé husitské církve v Lounech jsou úzce spjaty i životy pana Václava Dörflera a jeho dcery paní Ivany Dörflerové.

Pan Dörfler je zde kostelníkem. Na otázku, jak dlouho tuto službu vykonává, s úsměvem odpovídá: „A víte, že ani nevím! To bylo ještě za faráře Znamenáčka a to už je dobrých čtyřicet, možná padesát let.” Jeho dcera zde působí v Radě starších jako předsedkyně a také jako varhanistka. Je učitelkou ve hře na klavír na Základní umělecké škole v Lounech a pořádá v kostele pravidelně koncerty svých žáků. Mimochodem, pokud některý z koncertů navštívíte, je to skutečné pohlazení po duši.

Oba dva shodou okolností bydlí v domech v Mánesově ulici, které pan Hieke postavil. Dům čp. 1415 byl stavěn pro pana Václava Gersera a dům čp. 1416 pro sestry Dovolilovy. V každém z nich byly původně dva byty. V současné době se v přízemí domu čp. 1416 nachází obchod s bazény a bazénovými doplňky a s instalatérskými a topenářskými potřebami, který provozuje manžel paní učitelky Ivany.

+ foto. Kostel církve Československé husitské v Jakoubkově ulici v Lounech. Foto: Jarka Cibulková

+ foto: Domy rodiny Dörflerovy v Mánesově ulici v Lounech. 2x foto: archiv rodiny 


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video