Po památkách lounského architekta Františka Hiekeho 6. díl

Redakce 2019-02-19 11:28:00

Připomeňte si osobnost jednoho z nejvýznamnějších lounských stavitelů architekta Františka Hiekeho, od jehož narození uplynulo 120 let. Mezi jeho největší díla patří lounská nemocnice, vodárenská věž, kostel Církve československé husitské i řada rodinných domů. Postupně vám budeme jednotlivá díla představovat.

Náchodská prodejna

Pro svého kamaráda Jaromíra Janečka postavil pan architekt Hieke v roce 1933 dům čp. 78 na Pražské ulici. Manželé Janečkovi v něm nabízeli ložní povlečení a bílé zboží, které jim dodával výrobce z Náchoda, proto se prodejně začalo říkat „Náchodská“. Dům je postaven na železobetonových sloupech. Jeden z nich prochází i jeho interiérem. Je vidět v obývacích pokojích. Ty jsou polokruhové, velice krásné. Schodiště je s původními terasovými podlahami a kovovým zábradlím s dřevěnými madly. I omítka je ještě původní. Dům se nachází v místě, kde v letech 1253 - 1419 stál dominikánský klášter. Podle vnuka pana Janečka, též Jaromíra, nachází se prý v podzemí sklepení či chodby bývalého kláštera. Jednou, když chtěl vykopat do země díru na zarážku vrat, najednou mu do podzemí zmizel majzlík a už ho nikdy neviděl. I v samotném domě prý je tajemno. Že by snad zde byly duchové dominikánů? Kdo ví. Raději to necháme i nadále obestřené tajemstvím.

Prodejna bílého zboží, záclon, látek a galanterie zde fungovala až do roku 2007. V současnosti se tu místo ní nachází oční optik. První poschodí slouží jako penzion a ve druhém má pan Janeček svůj byt.

Zörnerův dům

Velkými kamarády pana stavitele byli bratři Ing. Václav a Karel Zörnerovi. Pro Karla provedl totální rekonstrukci domu čp. 138 v ulici Beneše z Loun vedle hotelu Union. Pan Karel byl čalouník a sedlář a v přízemí domu tuto živnost za První republiky provozoval. Byl také první v Lounech, kdo začal vyrábět dětské kočárky. Pan Vuk Zörner, vnuk pana Karla, vzpomíná: „Jako dítě si pamatuji, že vždy když jsem vcházel do domu, připadalo mi to, jako když jsem někde na zámku. Chodby i místnosti byly obložené nádherným ebenovým dřevem.“

V současné době má dům novou majitelku a místo původního obchodu jsou zde nabízeny bankovní služby.

Osud Karlova bratra Václava byl krutý. Za První republiky byl jednatelem veslařského klubu v Lounech. Žil v Praze a pracoval zde na ministerstvu dopravy. V době německé okupace byl vězněn na Pankráci a v Terezíně. V květnu 1945 se sice vrátil domů, ale po čtrnácti dnech na následky pobytu v koncentračním táboře zemřel. Pan stavitel, sám přeživší Mauthausen, to velice těžce nesl. Odešel mu totiž jeden z jeho nejlepších přátel.

+ foto: Náhodská prodejna: Dům čp. 78 na Pražské ulici tzv. Náchodská prodejna skrývá svá tajemství.

Zörnerův dům: Současný pohled na dům čp. 138 v ulici Beneše z Loun. Dnes již rodině Zörnerů nenáleží.

+ foto: Pan stavitel se svými přáteli na jednom z výletů. Zleva Ing. Václav Zörner, pan Šmolík, pan Hieke a pan Jaromír Janeček.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video