Autobusové nádraží mělo v Lounech několik stanovišť

Lucie Steklá 2021-03-25 08:41:00

,,Autobusák býval na náměstí v centru města, na Široké i na Komenského náměstí.

Autobusové nádraží mělo v Lounech několik stanovišť. Například kolem roku 1962 bylo je-dno ze stanovišť na Mírovém náměstí (snímek č.1), pak dlouhou dobu na Široké (snímek č. 2). Pamatuji, že jeden čas bylo nástupiště i na Komenského náměstí. Ostatně na parkovišti u tohoto náměstí bylo provizorní stanoviště v roce 2006, kdy byla stávka autobusových dopravců, a kraj zajišťoval dopravu sám (snímek č. 4). U historické fotografie stavby současného nádraží je zajímavé i pozadí snímku po pravé straně (snímek č. 3). To se začal bourat Ryneček a okolní budovy pro stavbu domu kultury a pak také bývalého okresního výboru KSČ.

Před šesti lety projevila lounská radnice zájem o koupi areálu autobusového nádraží s cílem ho modernizovat. Součástí areálu blízko centra je nejen samotný pozemek, ale také správní a odbavovací budova a samotná zastřešená nástupiště. Výměra činí celkem 8 466 metrů čtverečních. Jeho majitel Bus.Com ale tehdy požadoval za prodej velice vysokou částku – 118,8 milionu korun, přepočteno to bylo za 14 tisíc korun za metr čtvereční. Zaplatit takovou částku si Louny nemohly dovolit. Pro srovnání byla požadovaná částka majitelem autobusového nádraží téměř trojnásobek ročního rozpočtu na všechny investice a opravy v Lounech v roce 2015 (počítalo se 44 miliony korun).

Text: (bab, lus), foto, reprofoto: Ladislav Bába


Napsal(a): Ladislav Bába

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video