Bezpečnost křižovatek zvýší až dostavba dálnice

Lucie Steklá 2019-02-26 12:18:00

Postoloprty (lus) Druhá nehoda během šesti týdnů nového roku se odehrála na křižovatce Postoloprty – Rvenice, v místě, kde přechází dokončený úsek dálnice D7 v úsek silnice I/7, kterou přebudování na dálnici čeká nejdříve za tři roky.

Zmíněná nehoda patří mezi ty vážnější, zraněno při ní bylo šest osob, z toho tři těžce. Dopravní značení na této křižovatce, i dalších dvou, nacházejících se ve směru na Louny, je nové a dobře viditelné. Bohužel, dokud ho řidiči nezačnou respektovat, jezdit podle předpisů a nebudou přeceňovat situaci v provozu, k nehodám bude zřejmě docházet nadále. Úplné řešení křížení budoucí dálnice vyřeší až její úplná dostavba, která by měla být ve směru na Chomutov v roce 2023. Právě zkapacitnění obchvatu Postoloprt je ale jedním z posledních úseků, který se bude stavět.

Ke zmíněné dopravní nehodě došlo v sobotu 9. února před 22. hodinou. Na křižovatce silnic č. 7 a 2508 došlo ke střetu dvou osobních vozidel. Jedno vozidlo přijíždělo ze směru od obce Rvenice a druhé jelo směrem z Chomutova na Prahu. „Vlivem nárazu došlo k několika zraněním. Podle prozatímních informací spolujezdkyně nacházející se ve vozidle jedoucího na Prahu, utrpěla těžké zranění. U osádky druhého vozidla jsme zaznamenali tři lehká a dvě těžká zranění. Přítomnost alkoholu byla u obou řidičů vyloučena dechovými zkouškami,“ popsala událost lounská policejní mluvčí Irena Pilařová s tím, že událost prověřuje jako podezření z trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Příčiny a okolnosti dopravní nehody jsou nyní předmětem prověřování.

Dopravní inspektorát v současnosti nemá v řešení žádný návrh předmětné křižovatky u obce Rvenice a Postoloprty. Dopravní značení je v místě v dobrém stavu nebo zcela nové, maximální rychlost je zde dopravním značením omezena ve směru od Chomutova až na 60 kilometrů v hodině, rovněž tak vodorovné dopravní značení je v dobrém technickém stavu.

„Z předmětné nehody se nám podařilo zajistit kamerový záznam z blízké nemovitosti, kde je celý děj dopravní nehody zaznamenán. Dosud nebylo vyšetřováním zjištěno, že by se na zmíněné nehodě negativně projevilo dopravní řešení dotčené křižovatky,“ uvedl k nehodně vedoucí inspektorátu Jiří Král. Podle jeho slov dostavba dálnice D7 samozřejmě celé místo vyřeší jednou provždy, nicméně to bude ještě nějaký čas trvat. „Minimálně stejně nebo spíše ještě více jsou nebezpečné další dvě křižovatky na obec Postoloprty se silnicí I/7, kde bylo rovněž rekonstruováno dopravní značení a rychlost je zde ve směru od Prahy snížena u první křižovatky z důvodů bezpečnosti a rozhledových poměrů na 70 km/h. Bohužel není zřejmě příliš respektována a definitivní zajištění bezpečnosti zajistí i zde dostavba dálnice D7,“ dodal J. Král.

Úrovňová křižovatka se silnicí I/7 na místě zůstane do doby, než se tam vybuduje mimoúrovňová křižovatka v rámci zkapacitnění obchvatu Postoloprt. V současné době probíhají koordinační jednání ke stavbě D7, plánované výstavbě hřiště a dále se Správou železniční dopravní cesty a Povodím Ohře. V říjnu loňského roku bylo požádáno o prodloužení platnosti stanoviska EIA. Je zpracována aktualizace DÚR a loni v listopadu byla zahájena proces pro vydání rozhodnutí o umístění stavby, jehož vydání se předpokládá během letošního roku.

Vydání stavebního povolení, vyhlášení výběrového řízení i zahájení stavby je naplánováno v průběhu roku 2021. Zkapacitnění obchvatu by mělo být do provozu uvedeno o dva roky později.

Od Prahy po Slaný je již čtyřpruhová komunikace D7 vybudována. V úseku od hranic Středočeského a Ústeckého kraje po Postoloprty byly v minulých letech na silnici I/7 vybudovány v polovičním čtyřpruhu obchvaty Panenského Týnce, Chlumčan, Loun a Postoloprt. Právě všechny tyto obchvaty čekají v následujících letech zkapacitnění. Zcela dokončena by dálnice D7 měla být v roce 2024.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video