Začíná stavba dalšího úseku budoucí dálnice D7

Lucie Steklá 2019-09-18 15:18:00

V úterý 17. září byla symbolickým poklepáním zahájena stavba úseku D7 u Panenského Týnce, následovat bude zkapacitnění silnice u Chlumčan a Loun.

Lounsko (lus) Datum 17. září snad potěšilo všechny, kteří volají po dostavbě dálnice D7. Příští úterý totiž začne stavba dalšího úseku na trase spojující Prahu, Chomutov a Německo. Ten den má oficiálně začít rozšíření obchvatu Panenského Týnce, přičemž na stávající dvoupruhové silnici I/7 přibudou dva pruhy.  

Vznikne tak plnohodnotná komunikace dálničních parametrů. Na místě chystané stavby v uplynulých měsících proběhlo kácení mimolesní zeleně a náletových dřevin. Na 3,5 kilometru dlouhé stavbě vznikne je-dna mimoúrovňová křižovatka, která poslouží pro napojení obcí na dálnici. Se zprovozněním této stavby se počítá v roce 2022.

Ředitelství silnic a dálnic podepsalo smlouvu s vítězným uchazečem výběrového řízení, Vodohospodářskými stavbami, na konci srpna. Dostavba dálnice D7 u Panenského Týnce ale vyjde na 685 milionů korun. Tedy přibližně o pětinu dráž, než očekával projekt. Předpokládaná cena stavby tři a půl kilometry dlouhého úseku byla 566 milionů korun bez DPH, cena stavby dle smlouvy se zhotovitelem je 685 milionů bez DPH. Potvrzuje se tak trend současné doby, kdy je trh stavebními zakázkami nasycen a dochází k růstu jejich cen.

Jednu dobrou zprávu, že se práce na dálnici opět přiblíží o něco blíže k jejímu dokončení, je ale jen drobnou náplastí na fakt, že termín dokončení celé D7 se opět posouvá. Konečným termínem, již několikátým za poslední roky, je nyní rok 2025. „V případě Panenského Týnce máme zajištěné pozemky, na stavbu je také vydáno pravomocné stavební povolení,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký. Podle jeho slov výstavba dálnice odstraní úsek s výskytem závažných nehod. V místě zemřelo v posledních letech několik lidí. Je to úsek, na němž došlo ve středu 13. února 2008 k doposud nejtragičtější nehodě na této silnici. Při čelní srážce nákladního auta a dodávky tehdy zahynulo osm mužů, zaměstnanců postoloprtské firmy.

Dálniční úsek u Panenského Týnce naváže na zprovozněnou dálnici kolem Sulce. Poté mají přijít na řadu úseky u Chlumčan a Loun, které protáhnou dálnici ve směru na Chomutov. V obou případech běží výběrová řízení na firmy, které je postaví. V případě šestikilometrového obchvatu Loun už mělo skončit, ale vzhledem k opakovaným dodatečným dotazům uchazečů jej ŘSD už desetkrát posunulo. Největší problémy jsou s přípravou obchvatu Postoloprt, kudy má D7 pokračovat. Stavět by se tady mělo přibližně za čtyři roky.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video