Také na Podbořansku se ruší a zavírá

Alla Želinská 2020-03-11 12:19:00

Také na Podbořansku organizátoři kulturních, společenských i sportovních akcí ruší události s předpokládanou účastí nad sto lidí. Školy s výjimkou mateřských jsou od středy zavřené, do odvolání.

Opatření bezpečnostní rady státu zaměřené proti šíření koronavirové infekce, se dotklo také fungování kulturního domu a kina v Podbořanech. „Je zrušen dnešní koncert Báry Basikové a Nadi Válové a dnešní dětské představení. Kino zatím funguje dále s kapacitou 100 návštěvníků,“ uvedl ve středu vedoucí KD Martin Cyprian.

Obě základní školy i Gymnázium a SOŠ Podbořany od středy zrušily výuku, zavřena je také cukrárna Jaroška pří GSOŠ. Učitelé a žáci se hned přizpůsobili mimořádným podmínkám a řeší výuku přes systém bakaláři nebo ve skupinách na FB či watsappu, kde učitelé zasílají žákům, studentům materiály pro výuku, domácí úkoly, zadání práce atd. 

Základní umělecká škola Podbořany zavřela  z preventivních důvodu (nařízení vlády se nevztahuje na ZUŠ). „Od středy do konce týdne je zrušena výuka. Příští týden nastoupí pouze zaměstnanci, pokud se situace nezhorší. Žáci do odvolání nebudou navštěvovat školu,“ informoval ředitel ZUŠ Martin Říhovský.

Opatření se netýká Dětských klubů, které jsou i nadále mnohdy v provozu. A to na základě potvrzení z ministerstva, že fungovat mohou – nejsou totiž školní zařízení, sídlí většinou mimo školu. Počet dětí v nich ale tento týden je výrazně menší. Rodiče dětem dávají s sebou celodenní stravu, veškeré aktuální informace od vedoucích klubů sledují ve skupinách na sociální síti. Aspoň takto to funguje v Podbořanech. V Žatci například, kde Dětský klub je přímo ve škole, "mají smůlu" - je zavřený.

Také mateřská škola „Pastelka“ v ulici Bratří Čapků v Podbořanech funguje normálně. „Omezení se nás netýká. Děti máme méně. Většinou si je rodiče nechávají doma, pokud mají i staršího sourozence, který má zavřenou školu,“ řekla učitelka Martina Matějíčková. "Mateřských škol se plošné uzavření základních, středních a vyšších odborných škol netýká.  My fungujeme," uvedla ve středu ředitelka MŠ Hlubanská Iveta Haragová. Některé školky v okrese přistoupily k uzavření svých zařízení, ale to je po dohodě se zřizovatelem. V důsledku přijímání preventivních opatření a oslabení pedagogického sboru může dojít k přerušení provozu i u mateřských škol. Školky v Podbořanech ovšem zatím nezavřely a jsou v provozu.   

I další školky, např. ve Vroutku, v Krásném Dvoře či Petrohradě, kde jsou součástí tamních škol, fungují i nadále. Základky ovšem podle nařízení vlády jsou zavřené.  „Rozhodnutí o uzavření základní školy včetně družiny jsme umístili na www stránky naší školy. Zaměstnanci školy jdou normálně do práce - jak pedagogové, tak nepedagogičtí pracovníci. MŠ a školní jídelna je v provozu,“ informuje ředitel ZŠ a MŠ Vroutek Milan Armstark. 

Karnevaly, plesy, mše, setkání, které se měly konat o tomto víkendu, jsou vesměs zrušeny či odloženy. Třeba v Nepomyšli, Blšanech, Vroutku, Vidhosticích, Lubenci. V Petrohradě sobotní ochutnávka vín je přeložena na 25. dubna.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video